Keno

Keno är ett spel som på något sätt påminner om Bingo, men skillnaderna är större än likheterna. Först kan vi konstatera att spelet troligen har tusenåriga traditioner och kommer från Kina precis som många andra populära spel. Från Kina har vi till västvärlden importerat de flesta casinospelen som lotto och många tärningsspel. I Sverige spelas Keno bland annat hos Svenska Spel som är ett statligt bolag och som fram tills årsskiftet 2019 hade monopol på spel på svensk mark. Svenska Spel har haft en mycket framgångsrik marknadsföringskampanj för att göra Keno känt och populärt, och Keno förknippas även med Gotland då de dagliga dragningarna sker i Visby, samt med en kraftig gotländsk dialekt. Med sin slogan “chans att bli miljonär varje dag”, har Keno tagit sin plats i svenskarnas hjärtan.

Keno spelas företrädesvis hos Svenska Spel då det inte är gamblers som spelar Keno. Det finns liknande spel på nätet hos flera spelbolag, men Keno i Sverige förknippas stenhårt med Svenska Spel och de dagliga dragningarna i TV4. Det är mycket lätt att spela Keno, det finns inga strategier eller något du måste hålla koll på och Keno är tillgängligt överallt, hos spelbutiker, Pressbyrån och inte minst på din dator eller mobiltelefon. Det som lockar vardagsspelare är att du kan köpa dina rader på eftermiddagen och se om du har vunnit på kvällen i direktsända TV-program, snabbare än så kan du knappast få ett resultat av ett lotterispel. Enkelheten i spelet och snabbheten till resultatet har naturligtvis bidragit till att göra Keno så populärt.

Spelregler för svenska Keno

Reglerna för att spela Keno hos Svenska Spel är enkla. Du fyller i en kupong där du har valt ut ett antal nummer som du tror ska dras under dagens dragning på TV. Du väljer att spela på 1 till 11 nummer av de 20 som slumpas fram under dragningen. Totalt dras de 20 ur en mängd nummer från 1 till 70. Du spelar Keno i olika nivåer och nivån bestäms av hur många nummer du spelar med. Spelar du med fem nummer spelar du på nivå fem, och så vidare. Spelplanen med de 70 siffrorna ser likadan ut på papper i en spelbutik som den gör då du spelar hos Svenska Spel på nätet. Ju högre nivå du spelar på, desto högre blir vinsten.

Plattformar

Keno är ett spel online där du ser dragningen för samtliga rader som spelats den dagen dras fram i direktsändning. Det betyder att även om du har spelat på en papperskupong så har du spelat online då spelbutiken scannar din kupong omedelbart då du lämnar in den. Det går således inte att spela Keno offline om du vill vara med och dela på de miljonbelopp som det spelas om varje dag. Online kan du spela via datorn, surfplatta eller smartphone.

Så vinner du

En rad kostar minst 5 kronor att spela. Du kan välja nivå så att du spelar med ett nummer, eller med 11 nummer för 5 till 100 kronor. Vill du öka dina vinstchanser kan du dubbla insatsen och spela med Kung Keno. Kung Keno är ett extranummer som dras bland de 20 som redan dragits. Har du 11 rätt och dessutom har Kung Keno bland dina vinnande siffror har du vunnit jackpotten. Spelar du på en låg nivå är chansen att vinna större än om du spelar på en hög nivå, men de stora vinsterna vinner du bara på de höga nivåerna. Vill du vinna mycket men sällan spelar du på nivåerna 10 eller 11, vill du vinna lite men ofta spelar du på nivå 4 eller lägre.

Några exempel: spelar du på nivå 11 och har 11 rätt vinner du 5 miljoner kronor, har du 10 rätt vinner du 125 000 kronor. Chansen att vinna 11 rätt är en på drygt 12 miljoner. Har du fem rätt vinner du fem kronor. Väljer du i stället att spela på nivå fem och har alla rätt vinner du 1 000 kronor. I Keno är det slumpen som styr helt och hållet och det finns inga strategier för att vinna. Det finns förslag på nätet för att spela på nummer som inte har vunnit så många gånger, men det är ändå slumpen som styr och slumpen har inget minne. Det är ju tjusningen med denna typ av spel där tur avgör om du vinner eller inte.

Sammanfattning

Keno är ett mycket gammalt spel som troligen har sina rötter i Kina precis som så många andra spel. I Sverige spelas huvuddelen av Keno hos Svenska Spel med dragning varje dag i TV4. Du kan vinna upp till 15 miljoner på Keno på en enda dragning, och som Svenska Spel själva säger i reklamen kan du bli miljonär varje dag. Keno går ut på att pricka in från 1 till 11 siffror av de 20 som dras varje dag. Totalt dras de 20 ur en mängd 1 till 70. Keno är ett spel för alla, det är enkelt och vinstchanserna är stora. prova Keno redan i dag!