Backgammon

Få spel har sådan klassisk prägel som backgammon. Från persiska kungar, Omar Sharif och 5 000 år av taktiska finslipningar finns det få spel som kan mäta sig med backgammon. En liten del tur, en stor del skicklighet och strategiskt tänkande har gjort spelet lätt att lära men till något som tar en livstid att bemästra. Spelets mål kan tyckas enkelt; få ut dina 15 spelpjäser från spelplanen innan din motståndare lyckas med detsamma. Tärningarna står för det slumpmässiga i spelet men det är dina drag som bestämmer utgången. Ett enda felaktigt drag och du har gett din motståndare en fördel i matchen som kan vara nästintill omöjlig att ta tillbaka. Blockera din motståndares bästa drag, innan han blockerar dig. Möjligheterna är nästintill oändliga.

Backgammon är lätt att lära sig. De flesta människor behöver inte mer än 15 minuter för att lära sig hur man spelar. Till skillnad mot schack behöver man inte lägga ner timtals av träning och studier för att spela sitt första parti med stor behållning. Det kan se väldigt komplicerat ut när rutinerade spelare placerar ut pjäserna inför ett parti, men skenet bedrar, vem som helst kan lära sig att spela backgammon på väldigt kort tid. På många sätt påminner spelet om poker. Det finns ett visst mått av slump och tur som spelar in, men precis som med poker är det i slutänden alltid skickligheten och det taktiska kunnandet som avgör vem som är en skicklig spelare eller inte. En eftermiddag att lära sig, en livstid att fullt ut bemästra.

Hur spelar man backgammon?

Backgammon, oavsett om du spelar det online eller i verkligheten, kan se väldigt olika ut. Från väldigt exklusiva set i dyrbara material till små set av plast eller en spelplan på datorskärmen. Mittemot varandra finns 12, ofta triangelformade, punkter där spelpjäserna sätts upp enligt ett bestämt mönster. Målet för spelarna är att plocka hem sina pjäser till boet och därefter få dessa av spelplanen. Strategin går ofta ut på att förhindra motspelaren från att göra sitt bästa drag även om det innebär att man själv försätter sina pjäser i ett lite sämre läge. Tärningarna styr vilka drag du kan göra, och det är här det slumpmässiga kommer in i spelet och som gör att även en relativt orutinerad spelare har en chans mot en professionell spelare.

Online, i verkligheten och på mobilen

Backgammon har spelats i över 5 000 år. Det är först nu man kan spela det utan en motståndare i verkligheten. Vi har alla en dator eller en mobil och hos till exempel www.vbet.com kan den som vill spela backgammon live med människor från hela världen i olika turneringar när det passar dem själva. Ladda ned en app för din mobil eller surfplatta, det finns flera olika att välja mellan för både Android och iPhone, och du hittar tusentals människor som kan vara dina nästa motståndare. Du kan sitta i soffan och spela live mot en spelare var som helst i världen, eller kanske din granne. I större städer finns ofta föreningar som ordnar turneringar för den intresserade.

Hur vinner man i backgammon?

Det finns olika sätt att spela backgammon. Du kan dels spela turneringar där spelare möter varandra i till exempel bäst av tre matcher, eller högst poäng. Dessa turneringar liknar poker väldigt mycket. Du betalar en avgift för turneringen och de spelare som placeras högst upp delar på de pengar som betalats in till turneringen. Du kan också spela mot en enskild motståndare för till exempel 10 kronor poängen och ni själva bestämmer hur länge ni fortsätter en sådan match. I sådana matcher handlar väldigt mycket om strategi, det finns en dubbleringstärning och det gäller att veta när man ska använda denna. Teoretiskt sett kan en spelare vinna 192 gånger insatsen under ett enda parti om förutsättningarna och tärningarna har varit gynnsamma för spelaren.

Backgammon är 90 % skicklighet och 10 % tur. Tärningarna står för turen och de kan man aldrig styra. Däremot är det upp till dig hur du använder utfallet från tärningarna. Det finns alltid bättre och sämre drag, du måste alltid ligga steget före din motståndare och se till att få hem dina spelpjäser innan din motståndare har lyckats med detsamma. Ibland gäller det att blockera din motspelare och stoppa denne från att förbättra sin position, men ibland gäller det att veta när det är dags att ta sina spelpjäser och dra iväg. Vissa tillfällen är det en chansning och kalkylerad risk, det gäller att våga och vinna. Det handlar om en hjärnornas kamp, vem är kyligast och vågar vänta, vem väntar för länge och blir fast i ett läge som är hopplöst?

Sammanfattning

Backgammon är ett klassiskt spel med mer än 5 000 år på nacken, lättare än schack men lika svårt att bemästra. Strategiskt tänkande, riskbedömning och chanstagande i ett högt tempo för den som gillar klassiska brädspel där tur och slump inte spelar den avgörande rollen utan finns med som några av många faktorer för ett lyckat parti. Gillar du att tänka snabbt, och att omvärdera situationen efter varje tärningskast är backgammon det perfekta spelet för dig. Det är dessutom väldigt lätt att lära sig samtidigt som den utmaning det erbjuder tillfredsställer alla som gillar taktiskt tänkande och ett klassiskt brädspel som under mer än 5 000 år erbjudit en utmaning.